these things i’ll never say

December 22, 2009

Filed under: Uncategorized — sarahtebuan @ 7:51 am

halo, tersangatlah lama tak hapdet blog ni..kdg2 ada mood nk hapdet dulu, terlupa password laa, tak dan nk hapdet laa..

so skang tgh dalam mood nk menghapdet blog, sebagai permulaan, saja post kn entry ni..amek kt http://www.momschoice.com.my/blog/ mengenai uniknya susu ibu 🙂

Percayalah bahawa susu ibu itu begitu unik dan tiada tolok bandingnya. Kerana susu ibu…

  1. sentiasa segar (fresh)
  2. tersedia dalam suhu yang optimum
  3. tersedia steril
  4. tiada pencemaran
  5. tersedia bila-bila masa
  6. tiada tarikh luput
  7. species-specific
  8. susu yang paling sempurna dan paling lengkap untuk bayi
  9. hanya diperolehi secara semulajadi apabila melahirkan anak
  10. mengandungi semua nutrien yang perlu untuk bayi
  11. mengandungi sel hidup / leukosit, hormon, enzim
  12. mengandungi antibodi
  13. mengurangkan risiko jangkitan semua jenis penyakit
  14. tidak pernah/amat jarang sekali memberi kesan alahan atau alergi
  15. mudah hadam
  16. komposisinya berbeza untuk bayi pramatang dan bayi cukup bulan
  17. komposisinya berbeza mengikut umur bayi
  18. komposisinya berbeza dalam tiap jam dan hari
  19. komposisinya berbeza dalam 1 penyusuan (awal dan akhir)
  20. mencetuskan rasa ketenangan kepada bayi dan ibu (sebab itu selalunya bayi akan tertidur selepas menyusu… dan ibu juga!)

Banyak lagi 1001 sebab dan keunikan susu ibu. Sebab itu US FDA pernah mengakui bahawa “…the exact chemical makeup of breast milk is still unknown.” Malah khasiat dan komposisi susu ibu tidak mampu ditiru oleh mana-mana susu lain di dunia! Subhanallah…

so..utk member2, kawan2 yg tgh pegnen atau dalam pantang ker bakal pegnen ker, jum kita bresfid atau tanamkan niat nk bresfid anak kite ramai2 🙂

Advertisements
 

week 18 June 7, 2009

Filed under: colors of my life — sarahtebuan @ 8:34 am

hola~ such a long time for not updating this blog..kesian dia..dulu sbb baru tinggal umah sewa sendiri ni + tadek internet macam kt umah uncle dulu + kat ofis plak susah nk bukak wordpress..kene pakai proxy..tuh ponx kdg2 jer ok..tapi facebook buleh plak huhu

so skang dah tadek rezen dah..thnx to my hubby for buying this broadband thingy for our kl-home-based huhu selagi tak beli broadband selagi tuh la dok dengar dia tanye nk beli buleh tak, nk beli buleh tak 😛 my hubby jugekk lah yg menyuruh saya hapdet tapi tidak lah saya larat seketikanya pulang dari keja makan, smayang dan teross bamm bamm krohh krohh

currently, i m now in my 18 weeks pregnancy..keadaan yg penuh loya2 dan pening2 sudah kurang, much better..alhamdulillah..but sometimes ade jugak esp bau2 yg tak menyenangkan pagi2 nk g keje + cramp kaki dan betis esp dari parking kete ker ofis…terpaksa stop a few stations b4 sampai ofis utk urut2 kaki dan betis 😦

a few feedback yg saya dapat dari famili terdekat setelah lame tak lihat saya ialah kenape nmpk kurus, ye saya tak muntah2 tapi tidak lalu makan.. lately pulak salu angen2, takleh jalan or berdiri stret, sakit sangat atas pewut ni mak cakap, kakak skang dah takleh nk jaga n kontrol makan mcm zmn diet dulu dah.. saya bkn jaga mkn, tp kureng lalu mkn, alangkah baiknye kalau saya lalu makan seme, roti biskut etc tp saya tidak.. dah 4 bulan lebeh eh, nape tak nmpk pewut lagi, perut kecik eh nk bandingkan perut saya dengan org pegnen 6-7 bulan mmg tak dapat lah, lagi2 plak ni pegnen anak sulung..

kdg2 geram jugak, tapi bila ingtkn diorg ni kureng knowledge about pregnancy, diam aje lah..

lagi satu, kezen aku yg paling rapat since dia kecik lagi, lately menunjukkan sikap eksyen nye yg melampau2 rituh dah eksyen pas aku kawen, but once my hubby tadek kt kl, kalau g umah dia sorang2 he will be jez fine with me..but now, wow menjadik2 eksyennyee..bile panggey wat tatau jerk..tanak dengar laa..tp bila aku nk balik wat2 curik2 tgk..haih..yg perasan dia jadik cm tuh pas i noe that i m pregnant..hurm cemane eh budak2 kecik cm tuh tau yg kite tgh pregnant..mak dia ade jugak cakap2 n dia cakap ada baby dalam perut..dia akan wat tatau..dat day, tibe2 jer dia dtg tampar my perut masa tgh barink atas kusi..haih..kuss semangat btol laa budak ni…

my kezen yg duduk atas my brother tuh

my kezen yg duduk atas my brother tuh

ada a few things about me yg discover masa pegnen ni :

  1. wiken, if my hubby tak balik, saya akan bgn lambat dan teros bgn g tapau kt kedai without gosok gg  + mandi dulu.hehe jgn marah. saya sangat wangi dan tidak busuk. kalau tak caye, tanye my famili + my hubby kan abang kan..
  2. wikdays, pagi2 g keje sangat lah malas nk bgn g ofis mmg akan lambatlah mule la wat2 tak larat kat ofis nk keje bla bla bla..but once ada netball trening ptg tuh, koi 4 start la bertenaga balik haha otomatiknye!
  3. saya tidak tahu jantina our baby lagik. may be next check up. but the thing is, saya akan paling dan sangat bersemangat utk menguruskan our corporate netball thingy. kdg2 cm lebeh dari our work. me n kak fizah.dua2 mak buyong. tapi kak fizah da tau baby gurl. no wonder dia still bersemangat about our netball 😀
  4. adalah kureng dan buleh dikatakan tak berapa nk lalu sangat n food @ level 4 and level 2 dah lately. dengan ramai orgnya + tadek tempat lagik. akan kuatkan dan gagahkan diri jugak utk baby utk makan during lunch time. salunya @ BSN sup ani utara la ape lagi, skang ni  addict n nasi sup nye..fuza la kawan seangkatan.. takponx, wisma central, esp kalau nk mkn nasi lauk + nasi ayam..fuza lagi n lubna kdg2 dia ponx dah sibuk skang ni
  5. most of my baju kurung dah takleh pakai esp kain nye..pakai tp mmg tak kancing lah..so soh mak bawak baju masa zmn sekolah dulu masa zmn gemms + pinjam baju kurung mak huhu alternatifnya kene lah giat menshopeng baju maternity lately..my bajet this month da burst actually..kesian baby kalau pakai baju ketat2 anti cemane dia nk besar..

da dulu..gambo masa pegnen yg btol2 nmpk pegnen tak jupe plak..yg lain saya dapat menyorokkan diri lagi 🙂 later~

p/s : last wiken balik kg, my mum serahkn buku about pregnancy..dia cakap buku masa dia pegnenkan saya..rasa nk nanges..touching..

 

har dil jo pyar karega.. April 24, 2009

Filed under: colors of my life — sarahtebuan @ 10:41 am

today genap lah 12 weeks = 3 months my pregnancy! baru jerk, wponx rasa cm da lame..still have half way to go 🙂

setakat ni, saya sangat lah tak larat + malas utk wat keje or datang keje..kalau kt ofis ponx rase cm byk tido jer lagi kat surau..tatau nape, may be changes of hormone..rase penat sangat..

but one thing yg membuat sangat bersemangat adalah netball thingy for this coming KKP 09..i wish dat i can play 😦 so dapat manage diorg or tgk diorg tuwun main ponx enuf..bile tgk padang nmpk ijau jer rasa tenang sangat2..bile larat wat2 shoot, rase besnyeee..bahagianyeee..hihi pelik tol~

another thing is, lately sangat ske makan nasi kandaq esp nasi kandar pelita..tatau nape..tuh jer yg rasa cm lalu n bersemangat nk mkn..biar makan ayam goreng jer ponx tp kene kuah gulai dia rasa sangat sedappp dan puass!

pastuh kan, sangat suke dengar lagu hindustan skang ni esp kat ofis..pastuh kalau kt radio ade lagu hindustan bile saya nyanyi dengan pnuh fluent nye mesti hasben sangat heran dan takjub! haha

 koi 9 malam jer mesti tekan 108 cenel zee sbb mesti ada citer hindustan..lately layan citer arzoo, taal etc tapi kalau citer lama2 zmn parents dulu yg tak femes tuh tak layan ah..citer femes cm bobby ker may be tunggu jugak laa kot huhuh

no wonder lah dulu zmn sekolah skulmet panggey saya Sarah Mukherjee!! 😀 ngeee..gotcha~

*sarahtebuan bajet cm Rani Mukherjee laa muka bulat2 cm die haha

 

my lovely wiken part 1 March 28, 2009

Filed under: Uncategorized — sarahtebuan @ 10:40 am

yea  yea yea~ another 20minutes to go back. sangat tak sabar. sangat tadek mood nk keje skang neh. pls pls pls, tolong la jgn tanye nape.

last wiken i managed to go to watch Sirah Junjungan with my hubby + momma  + my bro.  yes, its a good show. insaf la jugekk. my mum siap nanges2..me tersentuh la jugekk hati neh, esp bile rasul nk wafat tuh and then part endon makan jantung saidina hamzah..rasa cm gothic gell~ hihu~

actually, first time my mum ajak tgk, saya mcm 50-50 nk g sbb my financial quite goyah bulan neh (byk travell)..n then bile i surf2, dengar radio seme, baru i tau yg this theatre pasal rasul..ingtkn citer bese2..so saya ponx menggugel website istana budaya..lucky enough that on the nite yg my mum nk tgk is Mawi yg perform 😀 saya ponx teros call mak n mengonline kan tiket kami hihu~

yg wat saya insaf sket2 + takut adalah time the actors dtg dari belakang n mengucap dtg dekat2..dgn pakai jubah..rase mcm ape jer..da la masa tuh ‘kami’ tgh bermanj2..mesti diorg ingt kitowang tak kawen agi hihu~ 😀

hehe part yg plg ske adalah time mawi nyanyi2, sangat sedap n jantan suaranya..sangat sesuai utk berzanji nasyid2 neh + dia pakai jubah putih dgn serban putih…tibe2 plak minat mawi, once noe that i m pregnen..haha

photo0436

photo0443

photo0444

alamak, koi 5 dah! nk balik tgk spa Q ahah bu bu~~

 

fly me to kuantan February 6, 2009

Filed under: colors of my life — sarahtebuan @ 4:16 am

hola.lame btol tak menghapdet blog neh.tidak mempunyai akses terhadap internet. neh ponx kt ofis, mintak tlg org cari kan ‘lubang’ nk masuk wordpress.sangat teruk. haih.

apologized for my language used here.sangat lah rojak.tah lah.bila taip jerk, seme bahse terkelua.english + malay yg di cyber kn. rasanya sangat kene masuk kelas bahasa. haih lagi.

ye, today is friday. yeay! i m going to kuantan this evening. sangat ske. two weeks tak jupe my hubby. sangat lah rindu. after kawen neh, attachment dia lain sket. bertambah kuat. cant resist haha

actually byk bnda yg nk di post kn disini, tapi masa la pulak tadek. later la eh.

basically, this wiken will be our next holiday n togetherness at kuantan. lamenye tak g kuantan huhu though he will be working for wiken for this whole month, but nvm, as long as we are near..as long as i can see his smile live huhu nape plak cm ding dong plak neh**blushing**

saje jer nk post balik dialog with my SM smlm kt his room :

” saya nk mintak kua awal sket la esok”

“nk wat per, esok kan jumaat..break dah lama”

” ala en anuar, bas saya koi5.30″

” kamu nk balik mane?”

” saya nk balik kuantan hehe”

” huh, kamu p pindah sana la terus..”

**sengeh kerang busuk + blushing sorang2 depan SM** hihi 😀

oh HR, transfer me to KONTAN plzz!!

 

ooh my baby! December 17, 2008

Filed under: colors of my life — sarahtebuan @ 1:04 pm

i had such a long last wiken..2 days wiken + my AL + EL yg dibuat2 made me feel very bahagia haha **nampak sangat cm tadek mood n perasaan nk keje eh ;)**

oh ye, my Mum jez came back from Mekah last monday..alhamdulillah sihat Hajjah Yusriyah 🙂 wponx wiken yg agak panjang, saya dalam keadaan yg kelam kelibut jugekk since i have to manage my famili @kampung**esp my Tok****mostly every morning** and oso  arrange and coordinate pasal my Mum nk balik Mekah tuh..in one day, pagi i went marketing with my Tok again, lunch went to serdang attend my frenx’ s bro wedding and then g SP amek my Mum nye lecture notes + text books..fyi, my Mum still study @ UUM taking PJJ in Bisnes Admin..

alamak! sbnrnya nk citer mende alah len neh hihih ok2..on Monday evening, asu tibe2 call me..cakap ada berita malang utk kakak..apekah nya neh..lagi wat saspen..lagi laa saya mahu marah..rupe2nye..

jeng jeng jeng…!!

and also this..

actually refer to the same side..my tayar kiri belakang baby Kelisa ada org cilok..sangat tadek sivik..disyaki student yg sewa dekat2 surau situ..diorg mmg sokmo lepak kt playground tuh malam2..in fact before neh ponx gelap jer kt situ..skang neh baru lampu elektrik tuh nyala balik..cerah balik dkt umah ngajar ngaji tuh..may be ramai dah komplen..the week before tuh, fortuner rumah sebelah kene curik..haih~ skang neh seme dah takut2 nk parking kete even though depan umah sendiri 😦

asu ponx tak pasang tayar spare lagi..next week we gonna have a long holiday..so asu dah cakap nk kene masukkan dua2 kete dalam garaj gak..haih!

 

December 9, 2008

Filed under: merapu — sarahtebuan @ 1:29 pm

hey there! such a long time not updating my blog..waweee~ theres soo much thing happened and yet, me sooo lazy to updet..the same excuses and rezen like before..lazy + tired haih~

suddenly wanna updet my blog..as i really cannot stand oredi..me feel very very very guilty..but actually bnda neh remeh temeh jerk ponx..

me got course at PERMATA for this 3 days till thursday..and today, pas abeh course jer tibe2 rajin g kLcc g ofis because i wanna submit that KWSP form to our secretary..and yeah, dekat concourse tuh still ade promotion about zEn perfume..hurm sory bie..i jez bought my ZEn..dah teringin lame dah dat perfume..i think still can tahan lagik..tapi lame2 dok terpk terbawak2 sampai ke mimpi 😦 in fact promotion for end of Nov rituh the set siap ade jam lagi but i missed that one 😦 feel very down tadi..tapi sbbkan dah mmg ngidam..me bought one finally..hurmm, kalau bie tak ske takper la, me tak pakai with u hurmmm

in fact, me begitu bersemangat beli a new dictionary for myself before that..mmg dah pasang niat nk beli to improve my english..yes i noe my english sooo bad 😦

yes i noe that i overspent today 😦 😦 n i have to pospon my 4-steps whole body treatment for this while..

sory gambo tak clear, bese la kamera koman

sory gambo tak clear, bese la kamera koman

p/s: bie sory, i really wanna have this Zen like u wanna have ur current sport rim 😐